Olej konopny w kuchni i dla zdrowia

olej z konopii

Ze względu na bogactwo różnych składników, które skrywa w sobie olej konopny, obecnie jest on z ogromnym powodzeniem wykorzystywany zarówno dla zdrowia, jak i w kuchni. Charakteryzuje się idealnym stosunkiem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 6 do kwasów omega – 3, gdzie wynosi on 3:1. Posiada witaminy A, E, K i z grupy B, a także minerały takie jak fosfor, cynk, magnez. Dlatego coraz częściej i chętniej jest on używany.

Olej konopny dla zdrowia

Dzięki wyżej wspomnianemu połączeniu składników, olej konopny ma świetny, pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim zapobiega powstawaniu miażdżycy, ponieważ zmniejsza stężenie lipidów we krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Tym samym wzmacnia cały układ sercowo – naczyniowy i zapobiega powstawaniu zatorów, czopów i zakrzepów.
Świetnie wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego, ze względu na obecność kwasów omega – 3 i omega – 6, wspomaga florę bakteryjną.
Olej konopny jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, które zapewniają wysoką ochronę przed nowotworami.
Wykazuje ponad to działanie przeciwbólowe, łagodzi stany zapalne organizmu, łagodzi bóle mięśni oraz obrzęki mięśni, a także zdecydowanie przyspiesza regenerację skóry oraz błony śluzowej.
Ponad to działa nasennie i uspokajająco ale również moczopędnie oraz eliminuje toksyny z organizmu.

Olej konopny w kuchni

W kuchni sprawdza się genialnie, ma wiele różnych zastosowań. Dzięki zielonkawemu kolorowi oraz łagodnemu, orzechowemu posmakowi – świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów i past.
Powinno spożywać się go na zimno, ponieważ wtedy zachowuje swój oryginalny smak i przede wszystkim właściwości. Z tego powodu, nie należy oleju konopnego poddawać obróbce cieplnej, nie powinno się go stosować do smażenia czy pieczenia.

Ze względu na skład bogaty w białko, zalecany jest dla wegan i wszystkich tych osób, które unikają w swojej diecie mięsa i nabiału.