Batony proteinowe to doskonała przekąska dla osób, które chcą szybciej schudnąć. Mogą one z powodzeniem zastąpić pełnowartościową przekąskę, nasycić organizm niezbędnymi składnikami odżywczymi i zapobiec przejadaniu się. Batony proteinowe mają również inne zalety. Przykładowo, mogą one zastąpić ulubione słodycze podczas odchudzania lub być stosowane jako dodatkowa pomoc podczas przyrostu masy mięśniowej. W tym artykule omawiamy jak wybrać odpowiednią przekąskę, na co zwrócić uwagę i o czym należy pamiętać wybierając baton proteinowy.
Skład produktu
Ze względu na wysoką zawartość białka batony te nazywane są batonami proteinowymi. Jednocześnie w takich produktach jest bardzo mało węglowodanów. Dzięki temu uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas, co zapobiega przejadaniu się podczas diety. Batony przeznaczone są zarówno dla kobiet jak i mężczyzn, stosowane są przez zawodowych sportowców, a także osoby planujące szybsze zrzucenie zbędnych kilogramów. Dla nich taka przekąska pomaga w przyroście masy mięśniowej.
Korzyści z batonów proteinowych
Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pomaga w eliminacji tkanki tłuszczowej, normalizacji metabolizmu i szybszej budowie mięśni. Białko jest podstawowym budulcem ludzkiego ciała. Aminokwas ten stanowi co najmniej 45% suchej masy związków organicznych żywej komórki. Bez białka nie da się żyć, dlatego jego obecność w diecie staje się prawdziwą koniecznością. Używanie batonów proteinowych pomaga:
- uzupełniają braki zdrowych aminokwasów;
- mogą zastąpić niezdrowe słodycze;
- pozwalają szybciej pozbyć się nadmiaru tłuszczu;
- pozwalają szybciej budować masę mięśniową.
Produkt pomaga również utrzymać poziom energii przez cały dzień pracy. Baton może być spożywany na godzinę przed wysiłkiem fizycznym, aby pomóc Ci się ujędrnić i poprawić wydajność podczas treningu.