Pieczywo to jeden z najważniejszych produktów w diecie. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kromki świeżego pieczywa czy bułki. Tymczasem osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać tradycyjnego pieczywa ze względu na towarzyszące temu objawy ze strony układu pokarmowego. Alternatywą pozostaje pieczywo bezglutenowe, które jest równie smaczne i zdrowe. Dostępne nie tylko w specjalistycznych sklepach, ale również w ofercie wielu sklepów internetowych.
Pieczywo bezglutenowe – rodzaje
Bezglutenowe pieczywo powstaje z mąki, która nie zawiera glutenu i tym samym jest bezpieczna dla osób chorujących na celiakię. W związku z tym pieczywo wypiekane jest najczęściej z mąki:
- kukurydzianej,
- sojowej,
- ryżowej,
- gryczanej,
- a także amarantusa i prosa.
W zależności od wybranej mąki chleb może różnić się konsystencją, kolorem, smakiem, a także zawartością składników odżywczych. W związku z tym warto przed zakupem zapoznać się z opisem produktu, szczególnie jego składem. Dostępne jest również pożywne pieczywo chrupkie bezglutenowe (do kupienia tutaj).
Pieczywo bezglutenowe a składniki odżywcze
Produkty bezglutenowe mogą nie dostarczać odpowiedniej ilości składników odżywczych, dlatego producenci wzmacniają je dodatkami, szczególnie z grupy tzw. superfoods. Dzięki ich zawartości wzrasta ilość minerałów, witamin i składników antyoksydacyjnych, które skutecznie zwalczają wolne rodniki przyczyniające się do starzenia skóry. Aby uniknąć ewentualnych niedoborów, warto zatem wybierać pieczywo bezglutenowe, które zawiera dodatki nasion, np. chia, siemię lniane, czarnuszkę czy dynię. Nie tylko wzmocnią wartość odżywczą pieczywa, ale również jego smak.