JAK PORADZIĆ SOBIE ZE STŁUSZCZONĄ WĄTROBĄ?


Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha wiąże się często ze stłuszczoną wątrobą. Wątroba gromadzi tłuszcz, zamiast go spalać. W takim przypadku odchudzanie może nie przynieść oczekiwanych efektów, dopóki nie oczyści się wątroby. Na co dzień spożywamy wraz z posiłkiem szereg witamin i minerałów, w tym czynniki lipotropowe. Wpływają one na poprawę mechanizmu spalania tłuszczu przez wątrobę. Najważniejsze to: metionina, cholina i inozytol.

METIONINA, CHOLINA I INOZYTOL

Metionina jest niezbędna w przypadku syntezy białek, co ważne w łańcuchu peptydowym jest pierwszym przyłączonym aminokwasem. W pokarmach znajduje się np. w grochu, szpinaku, fasoli, mięsach czy rybach. Ponadto usprawnia wydzielanie się żółci. Inozytol zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie. Wspiera także pęcherzyk żółciowy. Występuje w cytrusach, drożdżach, wątrobie, orzechach i fasoli. Cholina okazuje się zaś skuteczna w leczeniu wielu schorzeń wątroby, chroni ją również przed uszkodzeniem czynnikami szkodliwymi np. alkoholem. Występuje w jajach, kalafiorze, mleku, orzechach ziemnych.

SUPLEMENTACJA CZYNNIKÓW LIPOTROPOWYCH

Suplementy diety, takie jak czynniki lipotropowe są nader korzystne. Dzienna porcja powinna zawierać 1000 mg metioniny,1000 mg inozytolu i około 400 mg choliny. W przypadku, gdy nasza dieta jest uboga w owe składniki możemy zdecydować się na ich uzupełnianie. Warto wybrać jednak produkt najwyższej jakości bez sztucznych dodatków.