Dlaczego powinieneś jeść więcej warzyw krzyżowych, aby zapobiegać nowotworom – sulforafan

Dlaczego powinieneś jeść więcej warzyw krzyżowych, aby zapobiegać nowotworom - sulforafan

Warzywa krzyżowe są pełne składników odżywczych, ale co ważniejsze, stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów, które pomagają chronić przed różnymi chorobami. Jednym z kluczowych fitoskładników przeciwutleniających znajdujących się w tego typu warzywach jest sulforafan (znany również jako SFN). Sulforafan jest składnikiem roślin krzyżowych, takich jak brokuły, kapusta i kalafior. Rośliny te mają duże skupiska lub główki małych pączków kwiatowych zwanych floretami. Każdy floret ma wiele małych kwiatów ciasno owiniętych razem. Zawierają one również długie łodygi z bardzo małymi liśćmi na końcu. Krzyżówki mają wysokie stężenie sulforafanu, ponieważ zawierają wyższe poziomy tego konkretnego aminokwasu zawierającego siarkę niż większość innych roślin. W rzeczywistości niektóre odmiany mają ponad 10-krotnie większą ilość sulforafanu w porównaniu z innymi.

Co to jest sulforafan?

Sulforafan jest naturalnie występującym fitoskładnikiem zawierającym siarkę, występującym w warzywach krzyżowych, czyli warzywach Brassica. Jest oznaką zdrowej wątroby, ponieważ jest uwalniany, gdy wątroba funkcjonuje prawidłowo. Sulforaphane jest uważany za selektywną cytotoksynę. Cytotoksyny to związki roślinne, które odpowiadają za właściwości antynowotworowe. Uruchamiają one procesy metaboliczne, w wyniku których powstają reaktywne formy tlenu (ROS), które są silnymi przeciwutleniaczami.

Jak działa sulforafan?

Sulforafan jest silnym antyoksydantem, który chroni przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez ROS. Stres oksydacyjny jest związany z wieloma chorobami, w tym z rakiem, cukrzycą i chorobami układu oddechowego. Właściwości antyoksydacyjne sulforafanu pomagają chronić przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez ROS w Twoich komórkach. Sulforaphane ma również właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny i zapalny spowodowany przez ROS.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia większej ilości warzyw krzyżowych

Ochrona przed niektórymi nowotworami. Warzywa krzyżowe są bogatym źródłem składników odżywczych, które pomagają w zapobieganiu niektórym nowotworom. Sulforafan jest jednym z tych składników odżywczych. Każda porcja warzyw krzyżowych dostarcza w zakresie 16-50 mcg sulforafanu, w zależności od odmiany spożywanego warzywa. Ten fitoskładnik został powiązany z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Badania wykazały, że sulforafan może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym raka, chorób zębów i chorób serca. Może również pomóc w utrzymaniu zdrowego metabolizmu i zwiększyć tempo metabolizmu.