Dieta to duża część naszego życia i przestrzeganie ścisłej diety może być trudne. Jeśli jednak jesteś na diecie, nie powinieneś zaniedbywać pysznych smakołyków, którymi nadal możesz się cieszyć. Jeśli chodzi o deser, można się do tego zabrać na wiele sposobów. Możesz zjeść swoje ulubione ciasto dzięki naturalnym słodzikom, ponieważ na rynku znaleźć można zdrowy cukier.
Co to jest zdrowy cukier?
Cukier to słodka substancja stosowana w wielu produktach spożywczych. Składa się z dwóch cukrów prostych, glukozy i fruktozy. Cukier występuje naturalnie w wielu owocach, warzywach, produktach mlecznych i innych produktach spożywczych. Cukier może być również wytwarzany przez organizm z innych substancji, takich jak węglowodany lub białka. Część cukru może być wykorzystana na energię, podczas gdy inne są przekształcane w tłuszcz lub przechowywane jako tłuszcz. Spożywanie cukru może być zdrowe, gdy występuje w małych ilościach, ale może również powodować problemy zdrowotne, gdy jest spożywane w zbyt dużej ilości. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 25 gramów cukru dziennie dla dorosłych i nie więcej niż 12 gramów cukru dziennie dla dzieci w wieku do czterech lat.
Korzyści z wyeliminowania cukru z diety i dlaczego zamiennik cukru jest lepszy niż sztuczne słodziki
Cukier to jeden z najczęstszych składników naszej codziennej diety. Jest to również jeden z najbardziej szkodliwych składników. Cukier może powodować przyrost masy ciała, próchnicę zębów i cukrzycę. Nie wspominając o tym, że cukier uzależnia i może prowadzić do objadania się. Sztuczne słodziki nie są tak złe jak cukier, ale nadal nie są zdrową opcją dla osób, które chcą uniknąć cukru ze względu na swoje cele zdrowotne lub odchudzające. W internecie nie brakuje ofert na zdrowy cukier, dobrym wyborem jest FitOrSweet posiadające duży wybór.
Korzyści z wyeliminowania cukru z diety:
- Cukier powoduje przyrost masy ciała, powodując insulinooporność i stany zapalne w organizmie
- Cukry powodują próchnicę zębów, ponieważ rozkładają się na kwasy, które powodują erozję zębów
- Cukry zwiększają apetyt, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny (IG), co sprawia, że czujesz się głodny nawet po jedzeniu