Produkty konopne mogą wpisać się w nasz codzienny jadłospis. Wśród nich znajdują się bowiem takie produkty spożywcze, bez których nie wyobrażamy sobie dnia. Jednym z tych produktów konopnych jest kawa. Czy przygotowuje się ją tak samo, jak tę, którą serwujemy sobie na co dzień? Dlaczego opłaca się zmienić kawę na tę konopną – warto zapoznać się z treścią tego artykułu.
Kawa konopna – jakie są jej właściwości?
Kawa konopna nie tylko wybornie smakuje, ale również warto zwrócić na nią uwagę ze względu na bogactwo dobroczynnych składników. Jest bogata w kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6, a także w białko, błonnik i w przeciwutleniacze. Jednak by tak się stało, należy sprawdzić, jaki jest skład kawy. Jedną z najlepszych jest ta, która zawiera świeżo palone nasiona kawy Arabica i Robusta, a także nasiona konopi Cannabis sativa L. W takiej kawie nie ma ani glutenu, ani konserwantów, ani stymulatorów smaku. Taka kawa nie ma również THC, więc można ją bez problemu kupić w każdym sklepie, który oferuje produkty konopne.
Kawa konopna – jak ją przygotować?
Kawę konopną przygotowuje się podobnie, jak tradycyjną kawę – odmierzamy 1-2 łyżeczki i zalewamy gorącą wodą (nie gotującą). By kawa nie straciła swoich właściwości i smaku, należy ją przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, do którego nie wpadają promienie słoneczne.